Tort z mocno wyczuwalną nutą kawy naturalnej, obsypany uprażonymi płatkami migdałów. Podobno pyszny :)
Forma o średnicy 20 cm.
BISZKOPT:
- 5 jajek,
- 2 łyżki kakao,
- 0,5 szklanki mąki tortowej,
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki gorącej wody z czajnika,
- 0,5 szklanki cukru,
- szczypta soli.
Nasączenie:
- szklanka naturalnej kawy ( u mnie parzona w ekspresie ),
- kieliszek alkoholu ( u mnie likier kawowy).
Piekarnik nastawić na 170 stopni. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek dodać cukier i gorącą wodę z czajnika. Ubić na puszystą masę. Do żółtek dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Przesiewać partiami na jajeczną masę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35-40 minut. Po upieczeniu pozostawić jeszcze 15 minut w piekarniku, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jeśli biszkopt wyrósł ponad formę i popękał, ściąć nierówność. Podzielić go na trzy krążki. Każdy krążek nasączyć naturalną kawą z ekspresu z kieliszkiem alkoholu.
KREM:
- 500 ml śmietany 30%,
- 2 saszetki ( po 2g ) kawy rozpuszczalnej Nestle Classik,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- cukier puder do smaku ( 4-5 łyżeczek ).
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody. Do śmietany wsypać kawę rozpuszczalną i cukier puder. Ubić. W czasie ubijania można dodać jeszcze cukru pudru jeśli uważamy, że jest mało słodka masa. Żelatynę rozpuścić podgrzewając, nastąpi to bardzo szybko. Przestudzić i miksując na najniższych obrotach połączyć ją z kremem. Kremem przełożyć blaty biszkoptu. Wyrównać i wstawić do lodówki, aby krem zastygł.
WIERZCH:
- 330 ml śmietany 30%,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 200 ml śmietany 30%,
- 1 fix do smietany,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- barwnik spożywczy w proszku żółty i brązowy,
- migdały w płatkach uprażone na patelni,
- perełki złote, ażurki z czekolady.
330 ml śmietany ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Obłożyć tort równając górę tortu.
Ubić 200 ml śmietany z cukrem pudrem i fixem do śmietany. Podzielić na pół. Jedną wymieszać ze szczyptą żółtego barwnika, a drugą ze szczypta brązowego barwnika. Uprażonymi i ostudzonymi migdałami obsypać boki tortu. Tylką w kształcie małej gwiazdki wyciskać na przemian raz żółtą śmietanę raz brązową na brzegach i u podstawy tortu. Zrobić napis i udekorować perełkami i ażurkami lub płatkami czekolady. przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz