BISZKOPT:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 1/4 szklanki przegotowanej gorącej wody,
- 2 łyżki kakao,
- ok. 50 g gorzkiej czekolady ( u mnie 2 batony z gorzkiej czekolady 70% ),
Czekoladę posiekać nożem na mniejsze kawałki. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka, cukier i wodę ubić na puszystą białą masę. Ubite białka dodać do żółtek i delikatnie wymieszać łyżką. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem dopieczenia i kakao. Partiami przesiewać wprost do jajecznej masy i delikatnie mieszać łyżką za każdym razem. Kiedy mąka będzie dobrze wymieszana z jajkami, na koniec dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać. Wylać do formy ( 24 cm śr. ) wyłożonej papierem dopieczenia - tylko dno. Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 35 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i jeszcze pozostawić w nim biszkopt przez 10 min. Później wyjąć i ostudzić.
DO NASĄCZENIA:
- 1/2 szklanki herbaty,
- sok z pół cytryny,
- 50 g czystej wódki.
KREM:
- 250 g serka mascarpone,
- 500 ml śmietany 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- około 100 g czekolady mlecznej ( u mnie czekolada z figurek, jajek i zajączków),
OBŁOŻENIE:
- 1 krem waniliowy lub śmietankowy Cykoria,
- 220 ml zimnego mleka.
Krem można zrobić też samemu:
- 400 ml śmietany 30%,
- 3łyżki cukru pudru,
- aromat śmietankowy lub waniliowy,
- 2 fixy do śmietany.
Ja skorzystałam z gotowego kremu Cykorii, ponieważ nie miałam już śmietany ;) Kremem obłożyć i wyrównać górę tortu. Resztę kremu nałożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie zamkniętej gwiazdki. Dekorować boki robiąc paski od dołu do góry, na brzegach wycisnąć zakręcone ptysie.
Ja jeszcze udekorowałam górę tortu czekoladą:
- tabliczkę czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią górę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz