czwartek, 20 listopada 2014

CZEKOLADOWY TORT W BIAŁEJ PIERZYNCE

   Tort wymyśliłam na urodziny mojego taty. W szafce miałam spory zapas czekolady w różnej postaci: figurki, jajka i dwa batoniki z gorzkiej czekolady. Postanowiłam wykorzystać to do jakiegoś ciasta, a że zbliżała się uroczystość urodzin, padło na tort. Tort w środku nie jest słodki i ma pulchny biszkopt. Choć mój tata niby nie jada tortów, teraz zjadł dwa ogromne kawałki ;)

BISZKOPT:
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1/4 szklanki przegotowanej gorącej wody,
  • 2 łyżki kakao,
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady ( u mnie 2 batony z gorzkiej czekolady 70% ),

Czekoladę posiekać nożem na mniejsze kawałki. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka, cukier i wodę ubić na puszystą białą masę. Ubite białka dodać do żółtek i delikatnie wymieszać łyżką. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem dopieczenia i kakao. Partiami przesiewać wprost do jajecznej masy i delikatnie mieszać łyżką za każdym razem. Kiedy mąka będzie dobrze wymieszana z jajkami, na koniec dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać. Wylać do formy ( 24 cm śr. ) wyłożonej papierem dopieczenia - tylko dno. Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 35 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i jeszcze pozostawić w nim biszkopt przez 10 min. Później wyjąć i ostudzić.

DO NASĄCZENIA:
  • 1/2 szklanki herbaty,
  • sok z pół cytryny,
  • 50 g czystej wódki.
Wszystko wymieszać. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 krążki i każdy nasączyć ponczem. Dwa pierwsze krążki posmarować dżemem z wiśni, uważając, aby nie przerwać ciasta.

KREM:
  • 250 g serka mascarpone,
  • 500 ml śmietany 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • około 100 g czekolady mlecznej ( u mnie czekolada z figurek, jajek i zajączków),
Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem łyżką. W osobnej misce ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Wymieszać ją delikatnie z serkiem mascarpone. Czekoladę połamać lub posiekać na mniejsze kawałeczki i dosypać do kremu. Wymieszać. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i mieszając mikserem na najniższych obrotach wlać do kremu. Krem podzielić na pół i przełożyć nim biszkopt. Pamiętajmy, najpierw kładziemy krążki posmarowane dżemem, a na końcu czyli górę krążek bez dżemu, ale nasączony ponczem. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.


OBŁOŻENIE:
  • 1 krem waniliowy lub śmietankowy Cykoria,
  • 220 ml zimnego mleka.
Przygotować według przepisu na opakowaniu.
Krem można zrobić też samemu:
  • 400 ml śmietany 30%,
  • 3łyżki cukru pudru,
  • aromat śmietankowy lub waniliowy,
  • 2 fixy do śmietany.
Wszystko wymieszać i ubić na sztywno.

Ja skorzystałam z gotowego kremu Cykorii, ponieważ nie miałam już śmietany ;) Kremem obłożyć i wyrównać górę tortu. Resztę kremu nałożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie zamkniętej gwiazdki. Dekorować boki robiąc paski od dołu do góry, na brzegach wycisnąć zakręcone ptysie.
Ja jeszcze udekorowałam górę tortu czekoladą:
  • tabliczkę czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią górę.
Przystroić według własnego uznania. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz