Ten tort to urodzinowy prezent niespodzianka dla mojej cioci. Ostatnio bardzo podobają mi się czekoladowe koronki okalające biały tort. Super to wygląda i dlatego ten torcik jest właśnie z taką koronką.
BISZKOPT:
- 3 jajka,
- 0,5 szklanki brązowego cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 0,5 szklanki mąki tortowej,
- 3 łyżki wody,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać wodę i sok z cytryny. Krótko wymieszać. Kolejno dodawać żółtka, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie, delikatnie mieszając łyżką, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, po czym przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni C około 35 do 40 min. Piekarnik powinien być nagrzany.
KREM:
- 250 g serka mascarpone,
- 330 ml śmietany 30%,
- pół słoiczka dżemu lub konfitury wiśniowej,
- kilka kropli aromatu śmietankowego,
- 3 łyżeczki żelatyny.
Serek wymieszać z dżemem lub konfiturą i z aromatem. Żelatynę namoczyć w dwóch - trzech łyżkach wody. Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać z serkiem. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Szybko wymieszać z kremem, najlepiej mikserem.
NASĄCZENIE:
- pół szklanki czerwonego półsłodkiego wina,
- pół słoiczka dżemu lub konfitury wiśniowej do posmarowania biszkoptu
Kiedy biszkopt ostygnie, przekroić go dwa razy w poziomie. Każdy krążek nasączyć winem. Dwa pierwsze krążki posmarować konfiturą wiśniową. Krem podzielić na pół i przełożyć nim biszkopt. Wyrównać i wstawić do lodówki na ok 1,5 godziny.
OBŁOŻENIE:
- 300 ml śmietany 30%,
- 2 łyżki cukru pudru ( lub do smaku ),
- 1 fix do śmietany
Wszystko wymieszać i ubić na sztywno. Obłożyć cały tort. Wstawić do lodówki. Resztę śmietany zachować w lodówce do ozdoby tortu.
KORONKA:
- 100 g czekolady gorzkiej 70%,
- rożek zrobiony z pergaminu do wyciskania czekolady( jak zrobić tu )
Czekoladę połamać na kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmierzyć długość i wysokość tortu i na prostym pergaminie narysować wzór koronki najpierw ołówkiem, a później czekoladą wyciskając ją na pergamin ze wzorem. Tak przygotowany wzór z czekolady włożyć na chwilę do lodówki, aby czekolada się ścięła. Następnie wyjąć z lodówki i tort i koronkę. Owinąć tort koronką i ponownie włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ściągnąć ostrożnie pergamin. Papier powinien łatwo odejść.U mnie zawsze zostaje kawałeczek więcej koronki a później ją przycinam. Jak zrobić koronkę z czekolady dowiecie się z tego filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=L-RM7JyToew Resztą śmietany udekorować brzegi tortu. Ja przystroiłam tort świeżymi różami i listkami oraz srebrnymi perełkami. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz