Znalazłam na stronie DOMOGRÓD http://www.youtube.com/watch?v=n0FtHOl359k przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia. Zamiast niego pani dodaje gorącej wody. Wypróbujemy ?!
Przepis wypróbowałam według wskazówek pani. Wyszedł przepiękny, delikatny i puszysty. Polecam ten przepis gorąco :)
Składniki:
- 5 jajek,
- 0,5 szkl. cukru,
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- 3/4 szkl. mąki pszennej,
- 1/4 szkl. gorącej wody.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem i gorącą wodą na puszystą pianę. Żółtka potroją swą objętość przy ubijaniu. Białka dodać do żółtek i delikatnie wymieszać łyżką nie mieszając za długo. Wymieszane mąki przesiewać partiami na jajeczna masę i delikatnie wymieszać łyżką. Mieszać tak aby masa nie straciła puszystości. Wszystko trzeba robić w miarę szybko i delikatnie aby masa nie straciła puszystości. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( tylko dno ) i wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni, funkcja góra-dół. Piec około 40 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut. Biszkopt wyciągnąć z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Biszkopta tego robiłam z mniejszej ilości jajek i mąki, dodawałam zamiast mąki ziemniaczanej budyń, albo do cukru cukier waniliowy i zawsze wychodził. Biszkopt jest delikatny i pachnący, nadaje się do robienia tortów lub do przekładania innych ciast. Pyszny jest też sam tylko z cukrem pudrem. Polecam :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz