czwartek, 17 października 2013

Urodzinowy torcik dla Michała

SKŁADNIKI: 
Biszkopt:
 6 jajek,
 1 niepełna szklanka cukru,
 1 szklanka mąki tortowej,
 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
 2 łyżki soku z cytryny,
 4 łyżki wody,
Krem:
300 ml mleka,
krem czekoladowy Dr.Oetkera,
1 galaretka wiśniowa,
3 połówki brzoskwini z puszki,

500 ml śmietany kremówki 30%,
1 galaretka brzoskwiniowa,
szczypta żółtego barwnika, 2 łyżki cukru pudru.
Do nasączenia:
Sok z połowy cytryny,
ok. 0,5 szklanki wody (dolewać do smaku),
powidła śliwkowe.
Wierzch:
500ml śmietany 30%, 2 usztywniacze do śmietany,
szczypta zielonego barwnika spożywczego, 
migdałowe płatki,
brzoskwinie z puszki, perełki cukrowe, gwiazdki i listki czekoladowe, kolorowa posypka i pisaki 
cukrowe
WYKONANIE:
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z połową cukru. Następnie białka ubić na sztywno z resztą cukru. Dodać do nich wodę i sok z cytryny. Mieszając na najniższych obrotach dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiewając przez sitko dodawać partiami do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką. Piekarnik nastawić na 170 stopni, góra dół. Tortownicę ( 24 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Boki pozostają suche. Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-40 min.
Po całkowitym ostygnięciu biszkopt podzielić na trzy równe placki. Sok z cytryny wymieszać z wodą do własnego smaku. Każdy placek nasączyć ponczem i posmarować powidłami śliwkowymi.

 Krem:
Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Mleko wymieszać z proszkiem kremu  czekoladowego aż zgęstnieje. Kiedy galaretka zacznie gęstnieć, wlać ją do kremu czekoladowego i wymieszać mikserem. Krem wylać na pierwszy placek posmarowany powidłami. Przykryć drugim. Na nim ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Cukier puder wymieszać z barwnikiem. Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i barwnikiem. Kiedy galaretka zacznie gęstnieć wymieszać ją mikserem z ubitą śmietaną. Szybko wyłożyć na brzoskwinie i przykryć trzecim krążkiem powidłami do kremu. Wyrównać i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

 WYKOŃCZENIE:
Śmietanę ubić z usztywniaczem. Obłożyć nią cały tort, wyrównać. Resztę ubitej śmietanę odłożyć. Płatkami migdałowymi obłożyć boki tortu. Pozostałą śmietanę wymieszać z zielonym barwnikiem. Przełożyć do szprycy lub rękawa z końcówką gwiazdki. Udekorować brzegi tortu i na środku napisać liczbę. Można też, jeżeli zostało jeszcze śmietany udekorować nią dół tortu. Brzoskwinie pokroić na cienkie plastry i ułożyć z nich kwiaty na torcie. Dodać ażurki czekoladowe jako listki, udekorować perełkami cukrowymi. Gwiazdki z czekolady położyć na torcie i pomalować je kolorowymi pisakami. Na koniec posypać kolorowa posypką tu i ówdzie :-)
Smacznego.....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz