środa, 30 października 2013

Tort dla Leny

Składniki:
  • 2 biszkopty z 3 jaj,
  • 1 krem czekoladowy (z mlekiem),
  • 1 krem ajerkoniakowy (z mlekiem),
  • 1masa śmietanowa o smaku truskawkowym (ze śmietaną 30%),
  • 2 razy po 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 0,5l śmietany 30%,
  •  2 usztywniacze do śmietany,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • czarna porzeczka z kompotu,
  • żółty barwnik, serduszka i ażurki z czekolady, cukrowe koraliki, wiórki kokosowe, kolorowa posypka i dowolne ozdoby na tort.
Wykonanie:
Upiec dwa biszkopty z 3 jaj według mojego przepisu na biszkopt . Każdy biszkopt przeciąć na pół. Porzeczki zmiksować w blenderze, posmarować nimi każdy krążek biszkopta. 3 łyżeczki żelatyny zalać 1/4 szklanki wody i pozostawić aby napęczniała.  Krem czekoladowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Żelatynę podgrzać w rondelku aby się rozpuściła. Rozpuszczoną wlewać do kremu czekoladowego cały czas mieszając mikserem. Następnie wylać masę czekoladową na pierwszy biszkopt posmarowany porzeczkami. Przykryć drugim krążkiem. Znowu zalać 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody i pozostawić do napęcznienia. Krem ajerkoniak przygotować jak na opakowaniu. Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia. Mieszając krem dodać rozpuszczoną żelatynę. Wylać szybko na ciasto i przykryć trzecim krążkiem. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Masę śmietanową truskawkową przygotować jak na opakowaniu ze śmietaną kremówką. Do ubitej masy dodać tężejącą galaretkę. Masę wylać na ciasto i przykryć ostatnim krążkiem posmarowaną stroną do masy. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Kiedy torcik zastygnie, ubić śmietanę. Pod koniec ubijania dodać usztywniacze do śmietany i cukier puder. Ubitą śmietaną obłożyć tort. Odłożyć trochę śmietany do dekoracji. Górę wyrównać nożem maczanym w gorącej wodzie. Boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Pozostałą śmietanę wymieszać ze szczyptą żółtego barwnika i wycisnąć dowolny wzór szprycą. Udekorować czekoladowymi serduszkami, kwiatkami i perełkami. Posypać kolorową posypką tu i tam. Można zrobić też odpowiedni napis pisakami cukrowymi, albo wycisnąć go szprycą przez cienką końcówkę, a na boki wcisnąć ażurki czekoladowe.   
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz