poniedziałek, 18 listopada 2013

Tort dla Uli.

Masa krówkowa, migdały, ubita śmietana podzielona na pół, do jednej dodane kakao rozpuszczalne. Na podstawie tortu puszek. Na wierzchu śmietana z torebki :)

SKŁADNIKI:
- biszkopt podzielony na trzy blaty,
- sok lub kompot z czarnej porzeczki do nasączenia,
- pół puszki masy krówkowej.

Bita śmietana:
  • 500 ml słodkiej śmietany 36%,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżka kakao rozpuszczalnego,
Warstwa migdałowa:
  • 7,5 dag masła,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • 1 łyżka mleka,
  • 10 dag płatków migdałowych,
  • 7,5 dag cukru,
 Poza tym:
  • 2 śmietany w proszku,
  • 400 ml schłodzonego mleka 3,2%,
  • barwnik pomarańczowy lub zmieszać żółty z czerwonym,
  • ozdoby z czekolady, posypka czekoladowa i cukrowe kuleczki.
WYKONANIE:
Wszystkie blaty biszkoptu nasączyć kompotem lub sokiem z czarnej porzeczki. Na pierwszy krążek biszkoptu wyłożyć masę krówkową.

Warstwa migdałowa: masło, miód, mleko i cukier podgrzać w rondelku, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dobrze połączą, wsypać płatki migdałowe, chwilę pogotować.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić (ma być ciepła). Śmietanę ubić na wysokich obrotach, gdy zacznie robić się gęsta wsypać cukier puder, wciąż ubijając dodawać cienką strużką żelatynę.
Śmietanę podzielić na pół, do jednej części dodać kakao.
Na masę krówkową wyłożyć masę migdałową, a później ubitą śmietanę bez kakao. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Na niego wyłożyć śmietanę z kakao i przykryć trzecim biszkoptem, nasączoną stroną do dołu.
Śmietany w proszku ubić z mlekiem.Odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Ubitą śmietaną obłożyć tort i wyrównać. Do pozostałej części śmietany dodać odrobinę barwnika i szprycą udekorować tort. Boki obsypać posypką czekoladową. Wierzch tortu ozdobić ażurkami z czekolady i cukrowymi kuleczkami. Można na tarce zetrzeć kawałek ciemnej czekolady i posypać nią tort.Kwiatek zrobiłam z czekoladowych serduszek, które z kolei pomalowałam cukrowymi pisakami. I do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz