czwartek, 21 listopada 2013

KAWOWY TORT Z MASĄ RAFAELLO

   Chciałam spróbować czegoś nowego, szukałam po internecie i znalazłam ciekawe przepisy na masy nie tylko do tortów. Postanowiłam je wykorzystać do tortu kawowego. Myślałam, myślałam i trochę je zmodyfikowałam i wymyśliłam KAWOWY TORT z delikatną masa rafaello. Przepis na tę masę zaczerpnęłam ze strony I love cooking.
BISZKOPTY:
  • 1 biszkopt z 5 jaj (przepis tutaj )
  • 1 biszkopt cappuccino: Składniki
  • 5 jajek,
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szkl. mąki pszennej,
  • 1 łyżka ulubionego cappuccino w proszku,
  • 1/4 szkl. gorącej wody.
WYKONANIE BISZKOPTU CAPPUCCINO:
Piekarnik nastawić na 170 st. góra-dół. Tortownice o wymiarach 30 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno, biszkopt wtedy będzie rósł równo. Ubić białka ze szczyptą soli. Do żółtek wsypać cukier i gorącą wodę. Ubić na puszystą masę. Żółtka potroją swoją objętość. Ubite białka dodać do żółtek i delikatnie wymieszać łyżką. Mąki i proszek cappuccino wymieszać. Do masy jajecznej dodawać partiami wymieszane mąki z cappuccino. Najlepiej przesiewać je wprost na masę jajeczną i delikatnie mieszać łyżką tak aby masa nie straciła puszystości. Ciasto wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40-45 min. Po upieczeniu pozostawić jeszcze 15 min w piekarniku. Później odstawić do ostygnięcia.

KREMY:
 krem 1:
  •  1 czekolada biała,
  • 60g wiórków kokosowych,
  • 0,5 l śmietany 30%,
  • 2 usztywniacze do śmietany typu śmietan-fix.
 krem 2:
  • 2 kremy czekoladowe,
  • 400 ml zimnego mleka 3,2%,
  • 4 łyżeczki żelatyny.
 krem 3:
  • 0,5 l śmietany 30%,
  • 2 łyżki cappuccino w proszku,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżeczki żelatyny.
Dodatkowo:
  • szklanka świeżo zaparzonej kawy z ekspresu lub kawy rozpuszczalnej,
  • 0,5 l śmietany 30%,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 śmietan-fixy,
  • wiórki kokosowe,
  • kilka plasterków brzoskwini z puszki,
  • koraliki cukrowe, czekoladowe serduszka, pisaki spożywcze, listki z opłatku, gotowa różyczka z masy cukrowej.      
WYKONANIE:
Biszkopty przeciąć w poziomie na pół. Wszystkie krążki nasączać kolejno świeżo zaparzoną kawą. Biszkopty układać na przemian, zaczynając od krążka z biszkoptu cappuccino. 
Krem 1: białą czekoladę zetrzeć na tarce. Rozpuścić ją w kąpieli wodnej ze 100 ml śmietany 30%, ostudzić. Resztę śmietany ubić ze śmietan-fixem. Dodać ostudzoną czekoladę i zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim.
Krem 2: żelatynę zalać w rondelku 1/4 szklanki wody i zostawić aby napęczniała. Mocno schłodzone mleko wlać do wysokiej miski, wsypać kremy czekoladowe i zmiksować do otrzymania sztywnej masy. Żelatynę podgrzać, aby się rozpuściła, a nastąpi to bardzo szybko. Wlewać ją do kremu cały czas miksując. Masę przełożyć na biszkopt i przykryć trzecim krążkiem lekko dociskając. Wstawić do lodówki.
Krem 3: żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, odstawić. Cukier puder wymieszać z proszkiem cappuccino. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cappuccino. Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia. Dodawać ją do masy w trakcie miksowania. krem wylać na biszkopt i przykryć ostatnim krążkiem, ale stroną nasączoną kawą do kremu. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin, najlepiej na noc.
 WYKOŃCZENIE:
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami. Obłożyć nią tort i wyrównać. Aby śmietana na torcie lśniła można przeciągnąć ją nożem maczanym we wrzątku. Boki posypać wiórkami kokosowymi. Górę udekorować plasterkami brzoskwini, koralikami, serduszkami, listkami i gotową różyczką. Pisakami wykonać napis.  
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz