sobota, 30 listopada 2013

RÓŻOWY TORCIK WIKTORIA

Jest to prosty torcik nie wymagający większych umiejętności. Aby były trzy warstwy kremu, zrobiłam dwa biszkopty i przecięłam je na pół. Ten sposób daje większą pewność, że wyjdą nam cztery równe krążki. Użyłam formy o średnicy 24 cm.

Składniki na 1 biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy mały,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki wody.

Wykonanie:

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 170 stopni góra-dół.  Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną i puszystą pianę. Dodać wodę i sok z cytryny. Wymieszać. Mikser ustawić na najniższe obroty i kolejno wmieszać żółtka. Odstawić mikser. Mąkę przesiewać partiami wprost na jajka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut. Upieczony biszkopt pozostawić do ostudzenia. Czynność powtórzyć od początku, aby upiec drugi biszkopt. Biszkopty po ostudzeniu przekroić w poziomie na pół.

Składniki na kremy:

  • 2 masy śmietanowe o smaku truskawkowym Dr.Oetker,
  • 4 galaretki truskawkowe,
  • 2 śmietany 30% po 500ml,
  • dżem truskawkowy do posmarowania biszkoptów lub kompot z truskawek ( zmiksować w blenderze z owocami ).

Wykonanie:

Biszkopty posmarować dżemem lub zmiksowanym kompotem. Dwie galaretki rozrobić w 0,5 litra gorącej wody. Ostudzić i poczekać aż zacznie gęstnieć. Jeden krążek biszkoptu włożyć powtórnie do formy. Wylać tężejącą galaretkę. Wstawić na chwilę do lodówki aby powierzchnia galaretki się ściągła. Przykryć drugim krążkiem. Poczekać aż galaretka mocno zastygnie. Wówczas wyjąć ostrożnie biszkopty z galaretką z formy i włożyć do niej krążek biszkoptu posmarowany dżemem, który będzie spodem tortu. Jedną galaretkę rozrobić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Jedną masę śmietanową przygotować jak na opakowaniu z 500 ml śmietany. Do gotowego kremu wlać tężejącą galaretkę i szybko wymieszać mikserem. Po czym wylać na biszkopt w formie i wyrównać. Na to położyć biszkopty z galaretką. Przygotować ostatnią galaretkę w pół szklanki gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Drugą masę śmietanową przygotować tak jak pierwszą. Po wymieszaniu z galaretką wylać do formy na biszkopty i przykryć ostatnim krążkiem, ale tak aby dżem był w stronę kremu - czyli w dół. Docisnąć tak aby blat tortu był równy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. 

Wykończenie:

- 500 ml śmietany 30%,
- 2 usztywniacze do śmietany,
- czerwony barwnik spożywczy,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- stokrotki i listki z opłatku, czekoladowe serduszka, srebrne i kolorowe kuleczki, kolorowa posypka oraz różowe wiórki z opłatku.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczami do śmietany. Połową ubitej śmietany obłożyć tort. Górę tortu wyrównać nożem maczanym we wrzątku. Boki posypać wiórkami z opłatku. Do reszty bitej śmietany dodać odrobinę czerwonego barwnika tak aby powstał różowy, czyli nie za dużo :) Kolorowym kremem udekorować brzegi tortu oraz wstawić napis, wyciskając krem przez szprycę. Dodać kwiatki i listki, serduszka, srebrne kuleczki ułożyć na "ramce" tortu, a kolorowymi posypać napis. Posypką zrobić kilka kleksów pod napisem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz