czwartek, 5 grudnia 2013

TORT Z SAMYCH PTYSIÓW

 Tort, który zrobiłam na urodziny. Był trochę kwaskowy, z malinami, serem z bitą śmietaną i z niebieską galaretką, a na końcu słodka masa rafaello, świetnie pasowała do nie zbyt słodkiej reszty.

Składniki:

  • 2 biszkopty w kształcie prostokąta, ( jeden biszkopt z kakao ),
  • 1 ser w wiaderku,
  • 0,5 l śmietany kremówki,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 duży cukier waniliowy,
  • 2 galaretki szafirowe,
  • 100g mrożonych malin,
  • brzoskwinie z puszki,
  • dżem porzeczkowy.

Wykonanie:

Biszkopty przekroić w poziomie na pół. Tak, aby powstały 4 placki. Każdy placek posmarować dżemem. Przekładając je kremem, układać na przemian kolorami. Obie galaretki rozrobić w 0,5 l gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Na pierwszy placek ułożyć maliny. Ser z wiaderka przełożyć do dużej miski i go wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubić na sztywno śmietanę kremówkę i wymieszać z serem. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wymieszać ją z masą. Połowę wylać na pierwszy, przykryć drugim i wylać resztę. Przyłożyć trzecim plackiem. Ułożyć na nim pokrojone w plastry brzoskwinie. Teraz robimy masę rafaello.

Składniki: 

  •  1 czekolada biała,
  • 60g wiórków kokosowych,
  • 0,5 l śmietany 30%,
  • 2 usztywniacze do śmietany typu śmietan-fix.

Wykonanie:

 Białą czekoladę zetrzeć na tarce. Rozpuścić ją w kąpieli wodnej ze 100 ml śmietany 30%, ostudzić. Resztę śmietany ubić ze śmietan-fixem. Dodać ostudzoną czekoladę i zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na brzoskwinie i przykryć ostatnim plackiem. Wyrównać i wstawić do lodówki, aby masy dobrze zastygły, najlepiej na noc.

Dekoracja:

  • 2 razy 0,5 l śmietany kremówki,
  • 1 krem truskawkowy,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 śmietan-fixy,
  • mandarynki z puszki,
  • świeże zielone winogrona,
  • plasterek pomarańczy,
  • stokrotki z opłatka, 
  • cukrowe perełki.
0,5 l śmietany ubić z dwiema łyżeczkami cukru pudru. Obłożyć nią cały tort i wyrównać, nie musi być dokładnie :) Drugie pół litra śmietany ubić razem z cukrem pudrem i usztywniaczami. Szprycą lub rękawem cukierniczym wycisnąć ptysie na krawędziach tortu. Krem truskawkowy przygotować jak na opakowaniu z mlekiem bez masła. Przełożyć do szprycy i wyciskać małe gwiazdki na bokach tortu. Plasterek pomarańczy przekroić z jednej strony i zawinąć końce na siebie. Ułożyć na środku. Mandarynki ułożyć na brzegach. Winogrona przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Układać po przekątnych od pomarańczy. W powstałych trójkątach ułożyć stokrotki. Wolne miejsca wypełnić resztą kremu truskawkowego. Udekorować perełkami.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz