Składniki:
- 2 biszkopty w kształcie prostokąta, ( jeden biszkopt z kakao ),
- 1 ser w wiaderku,
- 0,5 l śmietany kremówki,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 duży cukier waniliowy,
- 2 galaretki szafirowe,
- 100g mrożonych malin,
- brzoskwinie z puszki,
- dżem porzeczkowy.
Wykonanie:
Biszkopty przekroić w poziomie na pół. Tak, aby powstały 4 placki. Każdy placek posmarować dżemem. Przekładając je kremem, układać na przemian kolorami. Obie galaretki rozrobić w 0,5 l gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Na pierwszy placek ułożyć maliny. Ser z wiaderka przełożyć do dużej miski i go wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubić na sztywno śmietanę kremówkę i wymieszać z serem. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wymieszać ją z masą. Połowę wylać na pierwszy, przykryć drugim i wylać resztę. Przyłożyć trzecim plackiem. Ułożyć na nim pokrojone w plastry brzoskwinie. Teraz robimy masę rafaello.Składniki:
- 1 czekolada biała,
- 60g wiórków kokosowych,
- 0,5 l śmietany 30%,
- 2 usztywniacze do śmietany typu śmietan-fix.
Wykonanie:
Białą czekoladę zetrzeć na tarce. Rozpuścić ją w kąpieli wodnej ze 100 ml śmietany 30%, ostudzić. Resztę śmietany ubić ze śmietan-fixem. Dodać ostudzoną czekoladę i zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na brzoskwinie i przykryć ostatnim plackiem. Wyrównać i wstawić do lodówki, aby masy dobrze zastygły, najlepiej na noc.Dekoracja:
- 2 razy 0,5 l śmietany kremówki,
- 1 krem truskawkowy,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 2 śmietan-fixy,
- mandarynki z puszki,
- świeże zielone winogrona,
- plasterek pomarańczy,
- stokrotki z opłatka,
- cukrowe perełki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz