
SKŁADNIKI:
Biszkopt 1:
- 4 jajka,
- 0,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 mały cukier waniliowy,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka wody,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Biszkopt 2:
- 4 jajka,
- 0,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 budyń malinowy,
- 1 mały cukier waniliowy,
- 1 łyżka wody,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 1 krem czekoladowy ( u mnie Gellwe ),
- 300 ml chłodnego mleka ( do czekoladowego kremu ),
- 0,5 tabliczki czekolady mlecznej,
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych,
- 500 ml śmietany 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 1 masa śmietanowa o smaku malinowym Dr.Oetkera,
- 0,5 l śmietany 30% do masy śmietanowej,
- 1 galaretka malinowa,
- kilka malin z kompotu lub świeżych,
WYKONANIE:
Biszkopt 1:
Piekarnik nastawić na 170 st. góra dół. Oddzielić żółtka od białek. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i z kakao. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać wodę i sok z cytryny. Mieszając na najniższych obrotach dodawać kolejno żółtka. Mąkę z kakaem i proszkiem przesiewać małymi partiami do masy jajecznej i mieszać delikatnie łyżką. Tortownicę o wymiarach 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno, brzegi pozostawić suche. Przelać ciasto do tortownicy i piec 30 do 40 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Biszkopt 2:
Postępować tak jaki z biszkoptem 1 tylko zamiast kakao dodać budyń malinowy.
Kiedy biszkopty ostygną, przeciąć je poziomo na pół. Każdy krążek posmarować dżemem porzeczkowym. Można też nasączyć wcześniej kompotem z czarnej porzeczki.
Kremy:
Krem czekoladowy zmiksować z chłodnym mlekiem. Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Czekoladę zetrzeć na grubszych oczkach tarki. Czekoladę wymieszać łyżką z kremem. Kiedy galaretka ostygnie i zacznie tężeć wymieszać ją szybko z kremem czekoladowym i wyłożyć na pierwszy ciemny krążek biszkoptu. Położyć na kremie jeden jasny krążek biszkoptu.
W rondelku zalać żelatynę 1/4 szklanki wody aby napęczniała. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia - uwaga nastąpi to bardzo szybko. Wlać stopniowo do ubitej śmietany i wymieszać. Wylać na jasny biszkopt i przykryć drugim ciemnym biszkoptem.
Masę śmietanową przygotować jak na opakowaniu z 0,5 l śmietany 30%. Wmieszać do niej kilka malin. Galaretkę malinową rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Kiedy zacznie gęstnieć, wymieszać ją z masa malinową. Wyłożyć na ciemny biszkopt i przykryć drugim jasnym stroną z dżemem w dół. Wyrównać i wstawić do lodówki do schłodzenia.
WYKOŃCZENIE
SKŁADNIKI:
- 500 ml śmietany 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 usztywniacze do śmietany,
- różowy barwnik spożywczy,
- do dekoracji: stokrotki i różyczki z opłatku, wiórki kokosowe, srebrne perełki cukrowe, gotowy bobasek z cukru i dwie małe różowe różyczki, różowe wiórki z opłatku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz