piątek, 18 października 2013

Tort na Chrzciny

Po długich rozmowach o smaku i guście, powstał torcik, który nie mógł zaszkodzić mamie karmiącej :-)

https://scontent-a-mad.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/p480x480/1375682_640707829294272_1926396119_n.jpg Biszkopty były pieczone w formie o średnicy 30 cm. Do jednego biszkoptu dodałam 2 łyżki kakao, aby torcik był kolorowy w środku. Drugi biszkopt jest o smaku malinowym.
SKŁADNIKI:
Biszkopt 1:
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 mały cukier waniliowy,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Biszkopt 2: 
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 budyń malinowy,
  • 1 mały cukier waniliowy,
  • 1 łyżka wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
KREMY:
  • 1 krem czekoladowy ( u mnie Gellwe ),
  • 300 ml chłodnego mleka ( do czekoladowego kremu ),
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej,
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych,
  •  500 ml śmietany 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 łyżeczek żelatyny, 
  • 1 masa śmietanowa o smaku malinowym Dr.Oetkera,
  • 0,5 l śmietany 30% do masy śmietanowej,
  • 1 galaretka malinowa,
  • kilka malin z kompotu lub świeżych,
 - oprócz tego dżem porzeczkowy  do posmarowania biszkoptów.

WYKONANIE:
Biszkopt 1:
Piekarnik nastawić na 170 st. góra dół. Oddzielić żółtka od białek. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i z kakao. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać wodę i sok z cytryny. Mieszając na najniższych obrotach dodawać kolejno żółtka. Mąkę z kakaem i proszkiem przesiewać małymi partiami do masy jajecznej i mieszać delikatnie łyżką. Tortownicę o wymiarach 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno, brzegi pozostawić suche. Przelać ciasto do tortownicy i piec 30 do 40 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Biszkopt 2:
Postępować tak jaki z biszkoptem 1 tylko zamiast kakao dodać budyń malinowy.

Kiedy biszkopty ostygną, przeciąć je poziomo na pół. Każdy krążek posmarować dżemem porzeczkowym. Można też nasączyć wcześniej kompotem z czarnej porzeczki.

Kremy:
Krem czekoladowy zmiksować z chłodnym mlekiem. Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Czekoladę zetrzeć na grubszych oczkach tarki. Czekoladę wymieszać łyżką z kremem. Kiedy galaretka ostygnie i zacznie tężeć wymieszać ją szybko z kremem czekoladowym i wyłożyć na pierwszy ciemny krążek biszkoptu. Położyć na kremie jeden jasny krążek biszkoptu. 
W rondelku zalać żelatynę 1/4 szklanki wody aby napęczniała. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia - uwaga nastąpi to bardzo szybko. Wlać stopniowo do ubitej śmietany i wymieszać. Wylać na jasny biszkopt i przykryć drugim ciemnym biszkoptem.
Masę śmietanową przygotować jak na opakowaniu z 0,5 l śmietany 30%. Wmieszać do niej kilka malin. Galaretkę malinową rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Kiedy zacznie gęstnieć, wymieszać ją z masa malinową. Wyłożyć na ciemny biszkopt i przykryć drugim jasnym stroną z dżemem w dół. Wyrównać i wstawić do lodówki do schłodzenia.

WYKOŃCZENIE
SKŁADNIKI:
  • 500 ml śmietany 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 usztywniacze do śmietany,
  • różowy barwnik spożywczy,
  • do dekoracji: stokrotki i różyczki z opłatku, wiórki kokosowe, srebrne perełki cukrowe, gotowy bobasek z cukru i dwie małe różowe różyczki, różowe wiórki z opłatku.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i usztywniaczami do śmietany. Ubitą śmietaną posmarować cały tort. Górę wyrównać nożem maczanym w gorącej wodzie. Boki posypać wiórkami kokosowymi. Resztą śmietany udekorować tort wyciskając małe beziki dookoła brzegu. Na każdym układając srebrna perełkę. Aby zrobić napis do śmietany wmieszać szczyptę różowego barwnika. Stokrotki ułożyć między bezikami. Bobaska położyć nad napisem, a po jego bokach ułożyć cukrowe różyczki z listkami. Dodać jeszcze perełek, także można kilka ułożyć na bokach tortu. W wolnych miejscach dodać różyczki z opłatku. U podstawy tort posypać różowymi wiórkami z opłatku, aby wyglądał jak by leżała na różowym puchu. Gotowe. Życzę smacznego.       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz