poniedziałek, 3 lutego 2014

KOLOROWY TORT DLA TATY

Dwa biszkopty brązowy i niebieski, posmarowane czarną porzeczką, pianka z sera z wiaderka i bitej śmietany oraz u góry masa rafaello na zakończenie. W masie serowej kawałki dwu kolorowej galaretki oraz kawałeczki mandarynki i ananasa z puszki. Tort wyszedł lekko kwaskowy, taki jak lubi mój tata :)
 Upiec dwa biszkopty niebieski i brązowy.
BISZKOPT NIEBIESKI
SKŁADNIKI:
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki gorącej wody,
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • niebieski barwnik spożywczy w proszku ( troszeczkę na końcu wykałaczki ).
Białka oddzielić od żółtek. Mąki wymieszać ze szczyptą niebieskiego barwnika. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek wsypać cukier i wlać gorącą wodę. Ubić mikserem na puszystą masę. Do żółtek dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie partiami przesiewać mąkę z barwnikiem wprost na jajeczna masę i delikatnie wmieszać łyżką, tak aby masa nie straciła puszystości. Formę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika, nastawionego na 170 stopni, góra - dół. Piec przez ok 30 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

BISZKOPT BRĄZOWY:
SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki gorącej wody,
  • szczypta soli.
Mąki wymieszać z kakao i z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ubić na puszystą masę z cukrem i gorącą wodą. Białka połączyć delikatnie z żółtkami łyżką. Partiami przesiewać na jajeczną masę mąki z kakao i wymieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni, góra-dół przez 30 minut. Wystudzić.    
 Oba biszkopty przekroić na pół.

 NASĄCZENIE:

  • kompot z czarnej porzeczki z owocami,
Porzeczki zmiksować, a kompotem nasączyć wszystkie biszkopty. Następnie posmarować biszkopty zmielonymi porzeczkami. Biszkopty układać na przemian kolorami: brązowy, niebieski, brązowy, niebieski. Pamiętając, aby ostatni biszkopt stroną posmarowaną, ułożyć do dołu.


 KREM Z GALARETKĄ:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka,
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • 1 galaretka pomarańczowa, 
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • ananas i mandarynka z puszki,
  • gorąca woda.
Galaretki pomarańczową i truskawkową rozpuścić w szklance gorącej wody, każdą osobno. Wylać na talerze i pozostawić do stężenia. Dwie galaretki wiśniowe rozpuścić w 0,4 litra gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Ser rozmieszać z cukrem pudrem, dodać mandarynki i pokrojonego w kostkę ananasa i wymieszać. Owoców nie należy dawać zbyt dużo, wystarczą 2 plasterki ananasa i kilka mandarynek. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę i wymieszać z serem i owocami. Kiedy wiśniowa galaretka zacznie tężeć wymieszać ją z serem. Połowę wylać na pierwszy biszkopt, przykryć drugim i wylać drugą połowę. Przykryć trzecim krążkiem i wstawić do lodówki.

KREM RAFAELLO:
 
  •  1 czekolada biała,
  • 60g wiórków kokosowych,
  • 0,5 l śmietany 30%,
  • 2 usztywniacze do śmietany typu śmietan-fix,
  • 2 łyżki cukru pudru.
 Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej ze 100 ml śmietanki. Ostudzić. Resztę śmietanki ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Do ostudzonej czekolady dodać ubitą śmietanę oraz wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na ciasto i przykryć ostatnim krążkiem. Pamiętajmy, ostatni krążek kładziemy posmarowaną stroną do kremu, a suchą do góry. Wkładamy do lodówki najlepiej na noc, aby dobrze związały wszystkie warstwy. Wierzch tortu dobrze jest przykryć folią, aby nie wysechł.

WYKOŃCZENIE:
  • 500 ml kremówki do obłożenia tortu,
  • 200 ml kremówki aby zrobić kolory,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • 3 śmietan-fixy,
  • barwniki w proszku: żółty i niebieski,
  • owoce do ozdoby, u mnie: borówki i pomarańcza,
  • srebrne, złote i kolorowe kuleczki cukrowe,
  • czekolada deserowa w płatkach.
500 ml śmietany 30% ubić z 2 łyżeczkami cukru pudru i 2 śmietan-fixami. Obłożyć cały tort. Wyrównać górę i boki nożem maczanym w gorącej wodzie. 200 ml śmietanki ubić z łyżeczką cukru pudru i jednym śmietan-fixem. Podzielić na pół. Do jednej części dodać szczyptę niebieskiego barwnika i wymieszać, a do drugiej części dodać szczyptę żółtego barwnika i wymieszać. Kremy nałożyć do szprycy i dekorować wedle uznania. W boki powbijać płatki czekolady, a na wierzchu ułożyć owoce i kuleczki cukrowe. Zrobić napis.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz