Dwa biszkopty brązowy i niebieski, posmarowane czarną porzeczką, pianka z sera z wiaderka i bitej śmietany oraz u góry masa rafaello na zakończenie. W masie serowej kawałki dwu kolorowej galaretki oraz kawałeczki mandarynki i ananasa z puszki. Tort wyszedł lekko kwaskowy, taki jak lubi mój tata :)
Upiec dwa biszkopty niebieski i brązowy.
BISZKOPT NIEBIESKI
SKŁADNIKI:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki gorącej wody,
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- niebieski barwnik spożywczy w proszku ( troszeczkę na końcu wykałaczki ).
Białka oddzielić od żółtek. Mąki wymieszać ze szczyptą niebieskiego barwnika. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek wsypać cukier i wlać gorącą wodę. Ubić mikserem na puszystą masę. Do żółtek dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie partiami przesiewać mąkę z barwnikiem wprost na jajeczna masę i delikatnie wmieszać łyżką, tak aby masa nie straciła puszystości. Formę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika, nastawionego na 170 stopni, góra - dół. Piec przez ok 30 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
BISZKOPT BRĄZOWY:
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao,
- 5 jajek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 szklanki gorącej wody,
- szczypta soli.
Mąki wymieszać z kakao i z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ubić na puszystą masę z cukrem i gorącą wodą. Białka połączyć delikatnie z żółtkami łyżką. Partiami przesiewać na jajeczną masę mąki z kakao i wymieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni, góra-dół przez 30 minut. Wystudzić.
Oba biszkopty przekroić na pół.
NASĄCZENIE:
- kompot z czarnej porzeczki z owocami,
Porzeczki zmiksować, a kompotem nasączyć wszystkie biszkopty. Następnie posmarować biszkopty zmielonymi porzeczkami. Biszkopty układać na przemian kolorami: brązowy, niebieski, brązowy, niebieski. Pamiętając, aby ostatni biszkopt stroną posmarowaną, ułożyć do dołu.
KREM Z GALARETKĄ:
- 1 kg sera na sernik z wiaderka,
- 2 galaretki wiśniowe,
- 1 galaretka pomarańczowa,
- 1 galaretka truskawkowa,
- 2 łyżki cukru pudru,
- ananas i mandarynka z puszki,
- gorąca woda.
Galaretki pomarańczową i truskawkową rozpuścić w szklance gorącej wody, każdą osobno. Wylać na talerze i pozostawić do stężenia. Dwie galaretki wiśniowe rozpuścić w 0,4 litra gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Ser rozmieszać z cukrem pudrem, dodać mandarynki i pokrojonego w kostkę ananasa i wymieszać. Owoców nie należy dawać zbyt dużo, wystarczą 2 plasterki ananasa i kilka mandarynek. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę i wymieszać z serem i owocami. Kiedy wiśniowa galaretka zacznie tężeć wymieszać ją z serem. Połowę wylać na pierwszy biszkopt, przykryć drugim i wylać drugą połowę. Przykryć trzecim krążkiem i wstawić do lodówki.
KREM RAFAELLO:
- 1 czekolada biała,
- 60g wiórków kokosowych,
- 0,5 l śmietany 30%,
- 2 usztywniacze do śmietany typu śmietan-fix,
- 2 łyżki cukru pudru.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej ze 100 ml śmietanki. Ostudzić. Resztę śmietanki ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Do ostudzonej czekolady dodać ubitą śmietanę oraz wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na ciasto i przykryć ostatnim krążkiem. Pamiętajmy, ostatni krążek kładziemy posmarowaną stroną do kremu, a suchą do góry. Wkładamy do lodówki najlepiej na noc, aby dobrze związały wszystkie warstwy. Wierzch tortu dobrze jest przykryć folią, aby nie wysechł.
WYKOŃCZENIE:
- 500 ml kremówki do obłożenia tortu,
- 200 ml kremówki aby zrobić kolory,
- 3 łyżeczki cukru pudru,
- 3 śmietan-fixy,
- barwniki w proszku: żółty i niebieski,
- owoce do ozdoby, u mnie: borówki i pomarańcza,
- srebrne, złote i kolorowe kuleczki cukrowe,
- czekolada deserowa w płatkach.
500 ml śmietany 30% ubić z 2 łyżeczkami cukru pudru i 2 śmietan-fixami. Obłożyć cały tort. Wyrównać górę i boki nożem maczanym w gorącej wodzie. 200 ml śmietanki ubić z łyżeczką cukru pudru i jednym śmietan-fixem. Podzielić na pół. Do jednej części dodać szczyptę niebieskiego barwnika i wymieszać, a do drugiej części dodać szczyptę żółtego barwnika i wymieszać. Kremy nałożyć do szprycy i dekorować wedle uznania. W boki powbijać płatki czekolady, a na wierzchu ułożyć owoce i kuleczki cukrowe. Zrobić napis.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz