niedziela, 16 marca 2014

Tort o smaku stracietella-truskawkowo-brzoskwinowym

  Tort zamówiono na osiemnastkę. Biszkopty upiekłam w formie o średnicy 27 cm.


BISZKOPTY:
  Składniki na jeden biszkopt:
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1/2  szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki wrzątku.
  Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek dodać cukier i gorącą wodę. Ubić na puszystą masę. Białka dodać do żółtek i delikatnie wymieszać łyżką. Mąki i kakao wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać na jajeczną masę małymi partiami. Wmieszać delikatnie łyżką, aby ciasto nie straciło puszystości. Formę wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno. Wylać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na około 30 - 40 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i nie wyciągać ciasta jeszcze przez 15 minut. Później po przestudzeniu wystudzić na kratce. W ten sam sposób przygotować drugi biszkopt. Po wystudzeniu przeciąć na pół w poziomie.

NASĄCZENIE:
  • szklanka herbaty z cytryną i 1 łyżeczką cukru,
  • 3 łyżki likieru kawowego.
Trzy pierwsze krążki nasączyć herbatą. Ostatni, czyli ten, który będzie na samej górze, nasączyć likierem.

KREM 1:
  • gotowa masa stracietella w proszku,
  • 330 ml śmietany 30%,
  • 2 łyżki płatków czekoladowych,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego,
Pierwszy krążek posmarować dżemem wiśniowym. Masę stracietella przygotować jak na opakowaniu. Śmietanę ubić i wymieszać z przygotowaną stracietellą i ewentualnie dodać jeszcze połamane płatki czekolady. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Po 15 minutach podgrzać na najmniejszym ogniu do momentu rozpuszczenia żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę wlewać do kremu cały czas mieszając mikserem. Wylać na posmarowany krążek. Przykryć drugim krążkiem.

    KREM 2:
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego,
  • 2 kremy truskawkowe w proszku,
  • 400 ml zimnego mleka,
  • 1 galaretka truskawkowa.
Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Drugi krążek posmarować dżemem truskawkowym. Kremy przygotować jak na opakowaniu z mlekiem. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wymieszać ją z kremem. Wylać na ciasto i przykryć trzecim krążkiem.

KREM 3:
  • 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego,
  • brzoskwinie z puszki, ( tyle ile się zmieści na powierzchni),
  • 2 kremy śmietankowe w proszku,
  • 400 ml zimnego mleka,
  • 1 galaretka pomarańczowa.
Trzeci krążek posmarować dżemem brzoskwiniowym i ułożyć na nim brzoskwinie pokrojone w plastry. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Kremy przygotować jak na opakowaniu z mlekiem. Wmieszać tężejącą galaretkę i wylać na ciasto. Przykryć ostatnim krążkiem nasączonym likierem kawowym, pamiętając, aby strona nasączona była ułożona do kremu. Przycisnąć delikatnie ręką i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.

WYKOŃCZENIE:
  • 500 ml śmietany 30%,
  • 2 fixy do śmietany,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • czekoladowe gwiazdy,
  • czekoladki kulki ,
  • brzoskwinie z puszki, kiwi,
  • cukrowe perełki, wiórki kokosowe, kolorowa posypka,
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • barwnik pomarańczowy lub żółty i czerwony.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixami. Obłożyć tort i wyrównać górę. Boki obsypać wiórkami. Szprycą z końcówką gwiazdki wycisnąć wężyk na brzegach koła. U dołu tortu wyciskać małe gwiazdki, a nad nimi troszkę większe ptysie. Resztę śmietany zabarwić na pomarańczowo. Wycisnąć ją końcówką do robienia listków robiąc fale u góry w okół boku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zrobić napis wyciskając przez woreczek. Kwiatek z brzoskwini robimy, układając plasterki jeden za drugim. Ozdabiamy kiwi, perełkami, gwiazdami i czekoladkami w kształcie kulek. Po wierzchu posypujemy delikatnie kolorową posypką. Napis można poprawić cukrowymi pisakami. Ja dodałam jeszcze choineczki z opłatku. Gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz