Upiekłam dwa biszkopty, jeden zielony a drugi niebieski. Składniki na biszkopty są takie same, zmieniałam tylko barwniki :
- 3/4 szklanki mąki,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 0,5 szklanki cukru,
- 5 jajek,
- 1/4 gorącej przegotowanej wody z czajnika,
- szczypta barwnika spożywczego w proszku zielonego i niebieskiego.
Mąki wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek wsypać cukier i wlać gorącą wodę. Ubić mikserem na puszystą masę. Dosypać barwnik i ponownie wymieszać. Żółtka wymieszać z białkami łyżką. Następnie partiami przesiewać mąki wprost na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką, tak aby ciasto nie straciło pulchności. Ciasto przelać do formy o średnicy 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni, góra-dół, na ok. 40 min. Tak samo przygotować drugi biszkopt, zmieniając tylko barwnik. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku jeszcze 15 min, następnie wyjąć i ostudzić na kratce.
NASĄCZENIE:
- szklanka herbaty z 1 łyżeczką cukru,
- marmolada owocowa do posmarowania biszkoptów.
Ostudzone biszkopty przekroić w poziomie na pół. Krążki nasączyć herbatą i posmarować marmoladą. Podczas przekładania kremami układamy biszkopty na przemian.
KREM CZEKOLADOWY:
- około 100g czekolady mlecznej,
- 250g serka mascarpone,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
- 200g śmietany 30%,
- 3 łyżeczki żelatyny.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek mascarpone wymieszać mikserem, dodać czekoladę, cukier puder i aromat i zmiksować. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i odstawić do napęcznienia. Ubić śmietankę i wymieszać z serkiem. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i dodawać partiami do masy cały czas miksując. Krem wylać na pierwszy krążek i przykryć drugim odmiennego koloru.
KREM POMARAŃCZOWY:
- 330 ml śmietany 30%,
- 1 galaretka pomarańczowa,
- 3 łyżeczki cukru pudru,
- 1 mała puszka mandarynek,
- 3 krople aromatu pomarańczowego lub cytrynowego.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać aromat. Odsączone mandarynki ułożyć na cieście. Tężejącą galaretkę wymieszać z ubita śmietaną mikserem i szybko wyłożyć na mandarynki. Wyrównać i przykryć następnym plackiem.
KREM TRUSKAWKOWY:
- 2 kremy truskawkowe Cykoria,
- 400 ml zimnego mleka,
- 1 galaretka truskawkowa.
Kremy w proszku wsypać do mleka i zmiksować do osiągnięcia sztywnej konsystencji. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Tężejącą galaretkę zmiksować z kremem i wylać na ciasto. Wyrównać i przykryć ostatnim plackiem, posmarowaną stroną w dół. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki.
WYKOŃCZENIE:
- 330 ml śmietany 30% + 2 łyżeczki cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i obłożyć nią tort. Wyrównać górę i boki.
- 100 ml śmietany 30% + 1 łyżeczka cukru pudru + fix do śmietany + szczypta niebieskiego barwnika w proszku.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixem, dodać odrobinę barwnika i ponownie wymieszać. Szprycą z końcówką małej gwiazdki wykonać napis i zrobić zdobienie wokół tortu. Resztę śmietany odłożyć do lodówki.
- 250 ml śmietany 30% + 2 łyżeczki cukru pudru + 1 fix do śmietany,
- obrazek na opłatku,
- kiwi i brzoskwinie z puszki,
- perełki cukrowe złote,
- płatki migdałów,
- posypka cukrowa kolorowa
Śmietanę ubić z cukrem i fixem. Opłatek ułożyć na środku tortu delikatnie dociskając. Opłatek na początku się pomarszczy, ale później się wyprostuje i nabierze kolorów. Brzegi opłatka przykryć białą bitą śmietaną. Płatkami migdałów udekorować dół tortu, później udekorować białą śmietaną. Resztą śmietany udekorować tort według uznania.(Najlepiej na przemian kolorami). Udekorować perełkami i pokrojonymi w trójkąciki owocami.
Przed ułożeniem wzorów na bokach posypać kolorową posypką. Cyfrę wykonałam dodając do białej śmietany kakao.
Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz