piątek, 14 marca 2014

Tort czekoladowo-pomarańczowo-truskawkowy z autami.





Upiekłam dwa biszkopty, jeden zielony a drugi niebieski. Składniki na biszkopty są takie same, zmieniałam tylko barwniki :
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 5 jajek,
  • 1/4 gorącej przegotowanej wody z czajnika,
  • szczypta barwnika spożywczego w proszku zielonego i niebieskiego.
Mąki wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek wsypać cukier i wlać gorącą wodę. Ubić mikserem na puszystą masę. Dosypać barwnik i ponownie wymieszać. Żółtka wymieszać z białkami łyżką. Następnie partiami przesiewać mąki wprost na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką, tak aby ciasto nie straciło pulchności. Ciasto przelać do formy o średnicy 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni, góra-dół, na ok. 40 min. Tak samo przygotować drugi biszkopt, zmieniając tylko barwnik. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku jeszcze 15 min, następnie wyjąć i ostudzić na kratce.

NASĄCZENIE:
  • szklanka herbaty z 1 łyżeczką cukru,
  • marmolada owocowa do posmarowania biszkoptów.
Ostudzone biszkopty przekroić w poziomie na pół. Krążki nasączyć herbatą i posmarować marmoladą. Podczas przekładania kremami układamy biszkopty na przemian.

KREM CZEKOLADOWY:
  • około 100g czekolady mlecznej,
  • 250g serka mascarpone,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 200g śmietany 30%,
  • 3 łyżeczki żelatyny.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek mascarpone wymieszać mikserem, dodać czekoladę, cukier puder i aromat i zmiksować. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i odstawić do napęcznienia. Ubić śmietankę i wymieszać z serkiem. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i dodawać partiami do masy cały czas miksując. Krem wylać na pierwszy krążek i przykryć drugim odmiennego koloru. 
 KREM POMARAŃCZOWY:
  • 330 ml śmietany 30%,
  • 1 galaretka pomarańczowa,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • 1 mała puszka mandarynek,
  • 3 krople aromatu pomarańczowego lub cytrynowego.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać aromat. Odsączone mandarynki ułożyć na cieście. Tężejącą galaretkę wymieszać z ubita śmietaną mikserem i szybko wyłożyć na mandarynki. Wyrównać i przykryć następnym plackiem.
KREM TRUSKAWKOWY:
  • 2 kremy truskawkowe Cykoria,
  • 400 ml zimnego mleka,
  • 1 galaretka truskawkowa.
Kremy w proszku wsypać do mleka i zmiksować do osiągnięcia sztywnej konsystencji. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Tężejącą galaretkę zmiksować z kremem i wylać na ciasto. Wyrównać i przykryć ostatnim plackiem, posmarowaną stroną w dół. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki.

WYKOŃCZENIE:
  • 330 ml śmietany 30% + 2 łyżeczki cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i obłożyć nią tort. Wyrównać górę i boki.
  • 100 ml śmietany 30% + 1 łyżeczka cukru pudru + fix do śmietany + szczypta niebieskiego barwnika w proszku.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixem, dodać odrobinę barwnika i ponownie wymieszać. Szprycą z końcówką małej gwiazdki wykonać napis i zrobić zdobienie wokół tortu. Resztę śmietany odłożyć do lodówki.
  • 250 ml śmietany 30% + 2 łyżeczki cukru pudru + 1 fix do śmietany,
  • obrazek na opłatku,
  • kiwi i brzoskwinie z puszki,
  • perełki cukrowe złote,
  • płatki migdałów,
  • posypka cukrowa kolorowa  
 Śmietanę ubić z cukrem i fixem. Opłatek ułożyć na środku tortu delikatnie dociskając. Opłatek  na początku się pomarszczy, ale później się wyprostuje i nabierze kolorów. Brzegi opłatka przykryć białą bitą śmietaną.  Płatkami migdałów udekorować dół tortu, później udekorować białą śmietaną. Resztą śmietany udekorować tort według uznania.(Najlepiej na przemian kolorami). Udekorować perełkami i pokrojonymi w trójkąciki owocami.

Przed ułożeniem wzorów na bokach posypać kolorową posypką. Cyfrę wykonałam dodając do białej śmietany kakao.
Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz