Upiekłam dwa biszkopty: jeden brązowy z kakao, drugi biały z cukrem waniliowym. Logo JOHN DEERE wykonałam z masy marcepanowej. Tort był pyszny, słodki i super owocowy. Masy wykonane są z serka mascarpone.
BISZKOPTY:
- biszkopt z 5 jaj + 3 łyżki kakao,
- biszkopt z 5 jaj + 1 cukier waniliowy,
- sok z jagód ze słoika do nasączenia.
Przepis tutaj.
Biszkopty przeciąć w poziomie na pół. Wszystkie nasączyłam sokiem z jagód.
KREM Z JAGÓD:
- 250 g serka mascarpone,
- jagody z małego słoiczka im więcej tym intensywniejszy kolor,
- 400 ml śmietany 30%,
- 3 krople aromatu śmietankowego,
- 2-3 łyżki cukru pudru ( dosłodzić do smaku, ale jagody ze słoiczka są słodkie, więc dużo nie trzeba),
- 1 niebieska galaretka.
Serek wymieszać ze zmiksowanymi jagodami, cukrem pudrem i aromatem. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z serkiem. Tężejącą galaretkę wymieszać z masą i wylać na biały biszkopt. Przykryć brązowym.
KREM TRUSKAWKOWY:
- 250g serka mascarpone,
- truskawki z kompotu,
- galaretka truskawkowa,
- cukier puder ( dosłodzić do smaku),
- 400 ml śmietany 30%,
- 3 krople aromatu śmietankowego.
Serek wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami z kompotu, cukrem pudrem i aromatem. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z serkiem i truskawkami. Tężejącą galaretkę wymieszać z kremem i szybko wyłożyć na brązowy biszkopt i przykryć białym..
KREM BRZOSKWINIOWY:
- 250g serka mascarpone,
- 400 ml śmietany 30%,
- cukier puder do smaku,
- 3 krople aromatu śmietankowego,
- brzoskwinie z puszki,
- galaretka brzoskwiniowa.
Brzoskwinie zmiksować w blenderze i wymieszać z serkiem. Dodać aromat i cukier puder. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z serkiem. Tężejącą galaretkę szybko połączyć z kremem i wylać na biszkopt. Przykryć ostatnim biszkoptem i wstawić do lodówki do stężenia.
WYKOŃCZENIE:
- 500 ml śmietany 30%,
- 4 łyżeczki cukru pudru,
- 2 fixy do śmietany,
- żółty barwnik spożywczy w proszku,
Śmietanę ubić z cukrem i fixami. Dodać odrobinę żółtego barwnika i ponownie krótko wymieszać do zabarwienia śmietany, uważając, aby nie zrobić masła. Obłożyć cały tort i wyrównać. Położyć znaczek.
- 200 ml śmietany 30%,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 1 fix do śmietany,
- zielony barwnik spożywczy w proszku,
Śmietanę ubić i pod koniec ubijania dodać cukier wymieszany z fixem i odrobiną barwnika. Jeśli kolor będzie za słaby można jeszcze dodać trochę barwnika. Następnie ozdobić tort według uznania i wykonać napis.
DO OZDOBY:
- brzoskwinie z puszki,
- kandyzowane wiśnie,
- gwiazdy z białej i ciemniej czekolady,
- ażurki czekoladowe,
- cukrowe płatki śniegu,
- cukrowe perełki.
Owoce ułożyć na torcie wzdłuż dłuższych brzegów, a wiśnie wzdłuż krótszych. Gwiazdami, ażurkami i perełkami przyozdobić tort. Cukrowe płatki śniegu świetnie wypełnią puste miejsca :) Tort przechowywać w lodówce do chwili podania. Postawiony w ciepłym miejscu, zaczyna pękać.
Witam serdecznie gdzie pani zakupiła formę do znać ku John deere
OdpowiedzUsuń