piątek, 14 marca 2014

Tort z logo John Deere z serków mascarpone

Upiekłam dwa biszkopty: jeden brązowy z kakao, drugi biały z cukrem waniliowym. Logo JOHN DEERE wykonałam z masy marcepanowej. Tort był pyszny, słodki i super owocowy. Masy wykonane są z serka mascarpone.

BISZKOPTY:
  • biszkopt z 5 jaj + 3 łyżki kakao,
  • biszkopt z 5 jaj + 1 cukier waniliowy,
  • sok z jagód ze słoika do nasączenia.
Przepis tutaj. 
Biszkopty przeciąć w poziomie na pół. Wszystkie nasączyłam sokiem z jagód.  

 KREM Z JAGÓD:
  • 250 g serka mascarpone,
  • jagody z małego słoiczka im więcej tym intensywniejszy kolor,
  • 400 ml śmietany 30%,
  • 3 krople aromatu śmietankowego,
  • 2-3 łyżki cukru pudru ( dosłodzić do smaku, ale jagody ze słoiczka są słodkie, więc dużo nie trzeba),
  • 1 niebieska galaretka.
Serek wymieszać ze zmiksowanymi jagodami, cukrem pudrem i aromatem.  Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z serkiem. Tężejącą galaretkę wymieszać z masą i wylać na biały biszkopt. Przykryć brązowym.
KREM TRUSKAWKOWY:
  • 250g serka mascarpone,
  • truskawki z kompotu,
  • galaretka truskawkowa,
  • cukier puder ( dosłodzić do smaku),
  • 400 ml śmietany 30%,
  • 3 krople aromatu śmietankowego.
Serek wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami z kompotu, cukrem pudrem i aromatem. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z serkiem i truskawkami. Tężejącą galaretkę wymieszać z kremem i szybko wyłożyć na brązowy biszkopt i przykryć białym..

 
KREM BRZOSKWINIOWY:
  • 250g serka mascarpone,
  • 400 ml śmietany 30%,
  • cukier puder do smaku,
  • 3 krople aromatu śmietankowego,
  • brzoskwinie z puszki,
  • galaretka brzoskwiniowa.
 Brzoskwinie zmiksować w blenderze i wymieszać z serkiem. Dodać aromat i cukier puder. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z serkiem. Tężejącą galaretkę szybko połączyć z kremem i wylać na biszkopt. Przykryć ostatnim biszkoptem i wstawić do lodówki do stężenia.

WYKOŃCZENIE:
    • 500 ml śmietany 30%,
    • 4 łyżeczki cukru pudru,
    • 2 fixy do śmietany,
    • żółty barwnik spożywczy w proszku,   
Śmietanę ubić z cukrem i fixami. Dodać odrobinę żółtego barwnika i ponownie krótko wymieszać do zabarwienia śmietany, uważając, aby nie zrobić masła. Obłożyć cały tort i wyrównać. Położyć znaczek.
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 1 fix do śmietany,
  • zielony barwnik spożywczy w proszku,
Śmietanę ubić i pod koniec ubijania dodać cukier wymieszany z fixem i odrobiną barwnika. Jeśli kolor będzie za słaby można jeszcze dodać trochę barwnika. Następnie ozdobić tort według uznania i wykonać napis.
DO OZDOBY:
  • brzoskwinie z puszki,
  • kandyzowane wiśnie, 
  • gwiazdy z białej i ciemniej czekolady,
  • ażurki czekoladowe,
  • cukrowe płatki śniegu,
  • cukrowe perełki.
Owoce ułożyć na torcie wzdłuż dłuższych brzegów, a wiśnie wzdłuż krótszych. Gwiazdami, ażurkami i perełkami przyozdobić tort. Cukrowe płatki śniegu świetnie wypełnią puste miejsca :) Tort przechowywać w lodówce do chwili podania. Postawiony w ciepłym miejscu, zaczyna pękać.


1 komentarz:

  1. Witam serdecznie gdzie pani zakupiła formę do znać ku John deere

    OdpowiedzUsuń