środa, 12 marca 2014

Tort z serduszkami na roczek.

Tort o smaku truskawkowym, śmietankowym i rafaello.

SKŁADNIKI:
-2 biszkopty z 5 jaj ( przepis tutaj )

Dodatkowo:
  • marmolada owocowa,
  • herbata z cytryną lekko słodzona do nasączenia,
   Biszkopty przekroić na pół w poziomie. Każdy placek nasączyć herbatą z cytryną i posmarować marmoladą.

  • masa śmietanowa o smaku truskawkowym,
  • 0,5 l śmietany 30 %,
  • galaretka truskawkowa,
  Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić i pod koniec dodać masę śmietanową o smaku truskawkowym w proszku. Dodać tężejącą galaretkę i wymieszać mikserem. Masę wylać na pierwszy placek i przykryć drugim.
  • masa śmietanowa o smaku śmietankowym,
  • 0,5 l śmietany 30%,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
Masę śmietanową przygotować ze śmietaną 30% tak jak na opakowaniu. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody w rondelku i odstawić do napęcznienia (około 10 min). Postawić na małym ogniu i rozpuścić. Następnie połączyć z masą śmietanową mikserem. Szybko wyłożyć na biszkopt i przykryć kolejnym posmarowanym biszkoptem.
  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • 0,5 l śmietany 30%,
  • mała paczka wiórków kokosowych ok. 60 g, 
  • 2 fixy do śmietany.
Do rondelka wlać około 100 ml śmietany 30%, dodać połamaną białą czekoladę i podgrzać w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną. Przestudzić. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z fixami do śmietany. Dodać przestudzoną czekoladę i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na biszkopt i przykryć ostatnim, pamiętając aby strona posmarowana marmoladą, była skierowana do dołu. Całość docisnąć delikatnie ręką i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

DO DEKORACJI:
  • 0,5 L śmietany 30%,
  • 2 fixy do śmietany,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • spożywczy barwnik różowy,
  • srebrne i złote perełki,
  • kwiatki z opłatku oraz z masy marcepanowej,
  • czekolada do wykonania napisu,
  • różowy cukier.

  500 ml śmietany 30% ubić z fixami do śmietany i 3 łyżeczkami cukru pudru. Obłożyć cały tort. Wyrównać nożem maczanym w gorącej wodzie, aby śmietana się błyszczała. Pozostałą śmietanę wymieszać ze szczyptą różowego barwnika. Jeżeli śmietany nie wystarczy, można ubić jeszcze 200 ml śmietany z jednym fixem i dwiema łyżeczkami cukru pudru i tak samo zabarwić barwnikiem. Udekorować tort według uznania wyciskając wzorki szprycą. Aby wykonać napis, trzeba 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie przełożyć ją do woreczka, ściąć malutki kawałeczek rogu i wyciskając czekoladę, wykonać napis. Należy uważać, aby nie ściąć rogu za dużo, ponieważ czekolada sama będzie wyciekać. Położyć kwiatki i udekorować perełkami oraz różowym cukrem. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz