środa, 29 maja 2013

Piętrowy tort komunijny

Tort ten zrobiłam dla mojej chrześnicy.

Składniki do większego biszkopta pomnożyłam przez dwa i upiekłam w tortownicy 33 cm średnicy. Mniejszy biszkopt był pieczony w formie 20 cm średnicy, a składniki jak na jednego biszkopta. Oba podzieliłam na 3 równe części. Wszystkie nasączyłam sokiem z pomarańczy. Pierwsze dwa krążki z każdego piętra posmarowałam powidłami śliwkowymi.
 DUŻY BISZKOPT:
 KREM 1:
-1 galaretka pomarańczowa na pół szklanki wody,
-1 masa śmietanowa o smaku śmietankowym,
- 500ml śmietany kremówki,
- brzoskwinie z puszki
Galaretkę rozrobić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Masę śmietanową przygotować jak na opakowaniu. Kiedy galaretka zacznie gęstnieć dolać ją do masy i wymieszać mikserem. Szybko wyłożyć na pierwszy krążek, na którym wcześniej układamy brzoskwinie i przykryć drugim.

KREM 2:
- 1 galaretka różowa lub czerwona,
- 1 masa śmietanowa o smaku malinowym ,
- 500ml śmietany kremówki.
Galaretkę rozrobić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Masę śmietanową przygotować jak na opakowaniu. Na końcu dodać gęstniejącą już galaretkę i wymieszać mikserem. Masę szybko przełożyć na drugi krążek i przykryć trzecim. Wyrównać kremem brzegi i wstawić do lodówki.

MAŁY BISZKOPT:
KREM 1:
- 330 ml śmietany kremówki
- 1 galaretka pomarańczowa
- pół szklanki cukru pudru
- mandarynki z puszki
Galaretkę rozrobić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać do niej tężejącą już galaretkę, wymieszać. Na pierwszym krążku ułożyć mandarynki i wylać krem. Przykryć drugim.

KREM 2:
-1 galaretka różowa lub czerwona,
- 330ml śmietanki kremówki,
-1 masa śmietanowa o smaku malinowym ( Dr.Oetker).
Galaretkę rozrobić w pół szklanki gorącej wody, pozostawić do ostudzenia. Masę śmietanową ubić z 330 ml śmietany kremówki, kiedy galaretka zacznie gęstnieć wymieszać ją z masą i wylać na biszkopt.Przykryć trzecim krążkiem.

Każdy biszkopt przygotować osobno. Przed złożeniem biszkoptów dobrze jest je wstawić na noc do lodówki. Kiedy będą już przełożone kremem, wyrównać je pozostałym kremem lub bitą śmietaną tak aby nie było zagięć. Ja zrobiłam krem z masła: kostkę miękkiego masła osełkowego ubić z pół szklanki cukru pudru i 1 cukrem waniliowym na biały puch. Tak przygotowanym kremem wyrównać każdy biszkopt. Górę dużego biszkoptu posmarować cieniutką warstwą maślanego kremu. Boki obu biszkoptów obsypać wiórkami kokosowymi. Następnie mały biszkopt położyć na środku dużego biszkoptu. Ubić pół litra śmietany kremówki z pół szklanki cukru pudru i usztywniaczem do śmietany typu śmietan-fix. Nałożyć ubitą śmietanę na oba piętra tortu. Aby bita śmietana była równiutka przeciągnąć po niej nożem maczanym w gorącej wodzie. Resztą bitej śmietany udekorować brzegi tortu wyciskając szprycą dowolne wzorki. Można udekorować także świeżymi owocami i gotowymi kwiatkami z opłatka oraz cukrowymi perełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz