Torcik zrobiłam z gotowych spodów, ponieważ tam gdzie akurat byłam nie było piekarnika elektrycznego.
Składniki:
- gotowe spody do tortów,
- krem czekoladowy,
- krem waniliowy,
- galaretka cytrynowa,
- galaretka wiśniowa,
- 500ml śmietany 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- sok z czarnej porzeczki, sok z cytryny i dżem truskawkowy do nasączenia i posmarowania spodów,
- świeże owoce: maliny, wiśnie, czarna porzeczka,
- do dekoracji : suszone śliwki i płatki na mleko-czekoladowe muszelki, listki oregano.
Wykonanie:
Spody skropić sokiem z cytryny, sokiem z czarnej porzeczki i posmarować dżemem truskawkowym. Każda galaretkę rozrobić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Krem waniliowy przygotować jak na opakowaniu w wersji bez masła. Na pierwszym spodzie ułożyć kilka malin. Kiedy galaretka cytrynowa zacznie gęstnieć wymieszać ją z kremem waniliowym i szybko wylać na maliny. Przykryć drugim spodem, na nim ułożyć kilka wiśni. Przygotować krem czekoladowy jak na opakowaniu w wersji bez masła i dodać gęstniejącą już galaretkę wiśniową. Wymieszać i wylać na wiśnie. Przykryć trzecim spodem. Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Przykryć nią cały tort i wyrównać. Udekorować listkami oregano, świeżymi wiśniami, malinami i porzeczkami oraz suszonymi śliwkami. U dołu tortu ułożyć muszelki czekoladowe. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz