sobota, 27 lipca 2013

Tort imieninowo - rocznicowy.

 Ponieważ zbliżały się moje imieniny a po imieninach miała być także nasza rocznica ślubu, postanowiłam zrobić jeden tort na obie okazje ;)

Składniki:

- 2 masy śmietanowe o smaku truskawkowym Dr.Oetker, ( do każdej masy dodajemy po 500ml śm. 30% )
- 2 razy po 500 ml śmietany 30% ( dodatkowo ),
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 usztywniacze do śmietany,
- 2 galaretki truskawkowe,
- 1 galaretka niebieska,
- sok z połowy cytryny z dodatkiem wody,
- konfitura wiśniowa,
- jagody wyciągnięte ze słoiczka lub świeże około 20 dag,
- migdały w płatkach, opłatkowe różyczki, czekoladowe serduszka i gwiazdki, srebrne i złote perełki i różowy cukier do dekoracji.

Wykonanie:

Przygotować dwa biszkopty według przepisu w poście BISZKOPT.
Biszkopty upiec w tortownicy 24 cm średnicy. Przekroić poziomo na pół. Trzy krążki skropić sokiem z cytryny rozrobionym z woda i posmarować konfiturą wiśniową. Jagody zmiksować w blenderze. Jeśli użyjemy świeżych jagód warto odrobinę dosłodzić do smaku. Jagody ze słoika są już słodkie. Czwarty krążek skropić sokiem z  cytryny i posmarować dwoma łyżkami zmiksowanych jagód. Resztę jagód odlożyć. 
Galaretki truskawkowe rozrobić każdą w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Masy śmietanowe przygotować według przepisu na opakowaniu. Każdą osobno. Do jednej dodać gęstniejąca galaretkę, wymieszać i wylać na pierwszy krążek. Przykryć drugim. Na ten wylać drugą masę śmietanową wymieszaną z galaretką truskawkową. Przykryć trzecim krążkiem.
Pół litra śmietany 30% ubić na sztywno i dodać do niej zmiksowane jagody. Rozrobić niebieska galaretkę w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Kiedy zacznie gęstnieć połączyć z masą jagodowa i wylać na trzeci krążek. Wyrównać i przykryć czwartym posmarowanym jagodami. Stroną z jagodami do dołu. Wstawiać do lodówki za każdym razem jak tylko wylejemy nową warstwę. 
Ubić drugie pół litra śmietany. Dodać do niej dwie łyżki cukru pudru i dwa usztywniacze do śmietany. Śmietanę wyłożyć na tort i pokryć nią cały. Wyrównać. Boki tortu wyłożyć płatkami migdałów. Udekorować resztą bitej śmietany. Ułożyć kwiatki, serduszka, gwiazdki, perełki i różowym cukrem posypać brzegi i środek. Do czasu spożycia przechowywać w lodówce. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz