sobota, 13 lipca 2013

Tort na roczek

Pierwszy mój torcik w kształcie prostokąta.

Składniki:

- 2 biszkopt-fix Dr.Oetkera,
-  3 łyżki kakao,
- blaszka do pieczenia ciasta 30x24,
- 2 śmietany 30% po 500ml,
- szczypta żółtego barwnika spożywczego,
- 1 serek mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- krem czekoladowy do tortów,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 1 galaretka wiśniowa,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 masa śmietanowa malinowa Dr.Oetkera,
- powidła śliwkowe i konfitura wiśniowa ( po ok. 3 łyżki ),
- sok z cytryny do nasączenia biszkoptów.
Do dekoracji:
- 200ml śmietany kremówki,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 usztywniacz do śmietany,
- kolorowe i srebrne perełki,
- brzoskwinie z puszki,
- kwiatki z opłatku,
- polewa czekoladowa (do napisu),
- czekoladowe serduszka białe i brązowe.

Upiec dwa biszkopty według przepisu na opakowaniu biszkopt-fixu. Do jednego dodać kakao. Kiedy ostygną przeciąć poziomo na pół każdy biszkopt. Pierwszy jasny prostokąt skropić sokiem z cytryny i posmarować powidłami śliwkowymi. Ubić jedną śmietanę dodając do niej cukier puder wymieszany z żółtym barwnikiem. Serek mascarpone przełożyć do miski i wymieszać łyżką, dodać do niego ubitą żółtą śmietanę. Wymieszać łyżką. Rozrobić cytrynową galaretkę w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Kiedy zacznie gęstnieć wymieszać ją z żółtą masą. Przełożyć na posmarowany powidłami biszkopt i przykryć ciemnym prostokątem. Ten z kolei skropić cytryną i posmarować konfiturą wiśniową. Przygotować krem czekoladowy według przepisu na opakowaniu tylko bez masła. Rozrobić galaretkę wiśniową w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Kiedy zacznie gęstnieć wymieszać ją z kremem czekoladowym. Tak przygotowany krem czekoladowy wyłożyć na ciemny posmarowany konfiturą biszkopt. Drugi jasny prostokąt także skropić cytryną i posmarować powidłami śliwkowymi. Posmarowaną stroną jasnego biszkoptu przykryć krem czekoladowy. Przygotować masę śmietanową o smaku malinowym jak na opakowaniu. Kremem posmarować wierzch i boki tortu. Wyrównać i wstawić do lodówki. Kiedy tort się schłodzi ( najlepiej po nocy), można przystąpić  do dekoracji. Na talerzyku wymieszać cukier puder, cukier waniliowy i usztywniacz. Ubić 200ml śmietanki 30% dodając do niej sypkie składniki. Najlepiej dodać je  zaraz jak śmietana się spieni, aby cukier dobrze się rozpuścił. Tak ubitą śmietaną napełnić szprycę i udekorować brzegi tortu. Do reszty śmietany można dodać żółtego lub innego barwnika i zrobić kolorowe beziki w kątach tortu. Napis najlepiej zrobić polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą. Przelać ją do  woreczka, delikatnie uciąć róg i wyciskać napis. Przystroić brzoskwiniami pokrojonymi w plastry, kwiatkami, czekoladowymi serduszkami i perełkami. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz