środa, 17 kwietnia 2013

Tort dla teściowej

Całkiem niedawno zrobiłam tort dla mojej teściowej :-)


Biszkopt przekroić na 3 placki, każdy nasączyć ponczem z:
-kieliszek wódki
-2 łyżki wody
-3 łyżki soku z cytryny
Pierwszy i drugi placek posmarować powidłami ze śliwek.

Składniki na krem:

-krem czekoladowy w proszku,
-2 galaretki truskawkowe,
-0,5 l wody,
-250 ml śmietany 30%,
-2 łyżki cukru pudru,
-3 łyżki soku z jagód,
-masa śmietanowa o smaku malinowym do śmietany 30%,
-kilka wydrylowanych wiśni ( mogą być mrożone ),
-świeże owoce do dekoracji ( winogrona, maliny ),
-owoce z puszki ( brzoskwinie ),
-gotowe ozdoby ( różyczki, ażurki czekoladowe, posypka czekoladowa, perełki, pisaki ).

Wykonanie:
  Krem czekoladowy przygotować jak na opakowaniu, bez masła czy margaryny. Wyłożyć na posmarowany powidłami placek. Przykryć drugim plackiem posmarowanym powidłami.Na nim ułożyć wydrylowane świeże lub rozmrożone wiśnie. Przygotować galaretkę- na 0,5 l wody 2 galaretki. Ostygniętą i już tężejącą wylać na wiśnie. Wstawić do lodówki. 250ml śmietany kremówki ubić z cukrem pudrem, na koniec dolać sok z jagód. Wyłożyć na zastygniętą galaretkę. Przykryć trzecim plackiem. Przygotować krem malinowy według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć tyle aby pokryć nim cały tort, boki i górę. Wyrównać górę, resztą kremu nabić szprycę i udekorować tort według własnego uznania. Do czasu podania przechowywać w lodówce.
Do wyłożenia galaretki radzę układać tort w tortownicy, aby zapobiec jej nadmiernemu rozlewaniu na boki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz