poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Piętrowy Tort

Chciałam zrobić piętrowy tort. Ale bałam się, że biszkopty się zapadną. Ale udało się! Zrobiłam go całkiem innym sposobem troszeczkę poczytałam i jest. Torcik jest bardzo słodki :-)

Składniki na ciasto:
Pierwszy biszkopt:
- 0,5 szkl. mąki
- 0,5 szkl cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-3 jajka
-1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki wody
-1 cukier waniliowy
-70 g zmielonych migdałów 

Drugi biszkopt:
- 0,5 szkl. mąki
- 0,5 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                - 1 cukier waniliowy
    - 1 łyżka soku z cytryny 
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki kakao 

Wykonanie:
Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Dolać sok z cytryny i wodę. Następnie miksując na najniższych obrotach dodawać kolejno po jednym żółtku. Drewnianą łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Na końcu dodać zmielone migdały. Dokładnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni C przez 30 min. Po upieczeniu pozostawić  w piekarniku jeszcze przez 40 min. Nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło. Drugi biszkopt przygotować tak samo, ale zamiast migdałów dodać kakao. Kakao najlepiej wymieszać razem z mąką i proszkiem do pieczenia i tak po trochę dodawać do ciasta.Można odsypać łyżkę mąki aby ciasto nie było zbyt ciężkie z kakao. Przelać do przygotowanej wcześniej  mniejszej tortownicy. Piec tak samo przez 30 min w 170 st. Kiedy biszkopty ostygną przeciąć je na pół. 
Składniki na krem:
-400g mascarpone
-300 ml śmietanki kremówki
-4 łyżki cukru pudru
-3 łyżki czekoladowej posypki
-3 opakowania polewy z białej czekolady
-cukrowe perełki i pisaki do dekoracji

Rozgrzać 1 polewę i wylać ją na płaski talerz, pozostawić do zastygnięcia. 
Śmietanę ubić z mascarpone oraz cukrem pudrem, odłożyć 3-4 łyżki do dekoracji,  pozostałą część wymieszać z czekoladową posypką.
Przełożyć placki kremem. Rozgrzać 2 polewy z białej czekolady i polać wierzch ciast. Kiedy zastygnie polewa na większym biszkopcie, ułożyć na nim mniejszy. Przygotowaną wcześniej zastygłą polewę zeskrobać, tworząc wiórki i przyklejać je do boków tortu. Udekorować tort, wyciskając szprycą wzory z masy, kolorowymi pisakami i cukrowymi perełkami. Jeśli mniejszy biszkopt wyrośnie wysoki można przekroić go na 3 części i ubić krem ze śmietany kremówki i z dwóch łyżek cukru, przekładając nim 2 ostatnie placki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz