środa, 10 kwietnia 2013

Wykonanie Torta

   Jak mówiłam jest to łatwy tort dla tych, którzy dopiero zaczynają lub nie potrafią robić cudownych mas i pięknych torów. W sklepach są już gotowe dekoracje do ciast i torów, więc po co się wysilać. Przeczytaj co trzeba do takiego kremu w torebce dodać, kup potrzebne składniki i przygotuj tylko mikser.

Składniki:
 2 lub 3 kolorowe kremy w torebce ( najlepiej takie do których trzeba dodać śmietanę 30%)
 2 galaretki
 śmietana 30%, 2 łyżki cukru pudru i 1 cukier waniliowy 16g
 świeże owoce ( truskawki, winogrona)
 owoce z puszki ( brzoskwinie, mandarynki, lub mieszanka owocowa )
 gotowe kwiatki do dekoracji ( stokrotki, różyczki, listki)
 posypki kolorowe lub
 wiórki kokosowe
 literki czekoladowe lub pisaki spożywcze do dekoracji
 2-3 cytryny
 powidła śliwkowe lub inne kwaśne

Zimny biszkopt kroimy na dwie lub trzy części.(W zależności od tego na jakiej dużej tortownicy był pieczony.) Każdą część nasączamy sokiem z cytryny, po jednej stronie. Następnie na pierwszy biszkopt nakładamy powidła śliwkowe lub inne najlepiej takie aby były kwaśne w smaku.Teraz nadchodzi czas na przekładnie biszkoptów kremami. Najłatwiej jest kupić gotowe kremy do tortów i kupić takie, które dodaje się do ubitej śmietanki 30%. Próbowałam różnych, ale te są najlepsze, bo nie są takie słodkie. Można też ubić 0,5 l śmietany 30% z 2 łyżkami cukru pudru i z cukrem waniliowym. ( pycha :) ).

Kiedy robię tort dla dzieci, na pierwszy biszkopt wylewam galaretkę. Rozrabiam dwie galaretki w 0,5 l wody, kiedy galaretka ostygnie i zaczyna tężeć wylewam ją na biszkopt. Przykrywam drugim biszkoptem, na niego układam dowolne owoce z puszki ( wcześniej je odsączam na sicie ). Na owoce wylewam przygotowany krem o dowolnym owocowym smaku, przykrywa kolejnym biszkoptem i wkładam do lodówki. Przygotowuję kolejny krem, który będzie też służył do dekoracji. Wykładamy połowę kremu na ostatnią część i rozsmarowujemy go równo po bokach i u góry. Górę równamy długim szerokim nożem. Resztą kremu nabijamy szprycę ( to ta tuba do dekoracji tortów). Na początku dekoruję brzeg tortu. Albo wyciskam długi wężyk z gwiazdki w koło, albo taki urywany i zawijany wężyk lub w kształcie fali, albo w kształcie małych bezików. Następnie obsypuję boki tortu kolorową posypką lub kokosowymi wiórkami. Posypki doskonale kryją nierówności. Na wierzchu układam napis z czekoladowych literek, rysuję coś pisakami do dekoracji i układam kolorowe stokrotki lub różyczki. Tort można przystroić również świeżymi owocami. I gotowe :-)

      Pamiętajmy aby tę część biszkoptu, która jest najrówniejsza była na górze. Wtedy także jest równa góra już przykryta kremem i łatwiej jest dekorować tort.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz